Dagen efter

Igår åkte jag min fjärde förstasträcka på senior-SM-stafetten. Det blev också min sämsta. När jag var 18 år var jag trea på förstasträckan med två extraskott. Det var ett fantastiskt bra lopp. Sen stod jag över stafetten i två år och som sistaårsjunior var jag fyra på förstasträckan med fullt skytte. Förra året satte jag andra raka dubbelnollan på SM-stafett och lyckades vinna förstasträckan. Ett riktigt bra lopp. I år hade jag tre reservskott (sämst) och växlade som femma (sämst). Är det min utveckling som går åt fel håll? Kör andra lag bättre åkare på förstasträckan? Eller är de åkarna helt enkelt bara bättre? Eller borde jag satsa på en annan sträcka? 
 
Ja, det var lite dagen-efter-tankar. 
 
Dagen efter ja. Sjukt rolig kväll igår. Med de bästa snyggaste brudarna blir det alltid grymt. Behövs inga fler förklaringar.

Mora levererar

Det bästa med den här helgen har varit mina klubbkompisar. På kamratmiddagen i lördags kväll så var det första SM-middagen som jag kände att jag tillhörde en klubb! Vi var 8 stycken åkare från Mora Biathlon som tävlade i helgen och till det så var både föräldrar, syskon och morföräldrar närvarande på SM-middagen. Det var en annorlunda men väldigt härlig känsla! Har ju varit mer eller mindre ensam under mina 10 säsonger i Mora Biathlon, men nu känns det som att många i klubben är här för att stanna!
 
Jag är så himla glad att vi har en så fin ungdomsverksamhet i Mora, att vi har många som är intresserade och att vi har många som är riktigt duktiga! Nästa år kommer tre ungdomar att ta steget och bli juniorer och det ska bli riktigt kul att följa dem! 
 
Grattis till våra fantastiska ungdomar, där under dagens stafett vårt andralag tog silver och vårt förstalag tog brons! 
 
Det är tur att ungdomarna levererat medaljer till Mora Biathlon under SM! 

Rågkakor

Lekte ju som sagt hemmafru i torsdags och bland annat så bakade jag ett gott bröd. Ursprungsreceptet är Hönökakor, men jag använde mer rågmjöl så kallar dem för rågkakor. Mina bröd blev lite "tunga" så antingen skulle jag ha haft i mindre mjöl (jag har alltid i mer mjöl än vad det står så att degen inte är kladdig) eller så skulle jag ha knådat degen mindre. Men annars var de goda, fått mycket goda recensioner från flera håll av folk som provat brödet så även om inte jag blev helt nöjd (jag blir sällan det) så var brödet uppskattat. Något jag var riktigt nöjd med, var utseendet på bröden, hehe.
 
Rågkakor, ca 16 medelstora bröd
50 g jäst
150 g smör
1 liter mjölk
½ dl sirap
1 msk salt
10 dl rågsikt
10 dl rågmjöl
6 dl vetemjöl
 
1. Smält smör och håll i mjölken, värm till 37 grader
2. Smula jästen i en bunke eller assistens och häll över degvätskan. Rör tills jästen har lösts upp
3. Blanda i sirap, salt och mjölet lite i taget. Arbeta ihop till en deg.
4. Jäs under bakduk ca 40 minuter.
5. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Knåda degen och dela den i lagom stora bitar (10-18, beroende på hur stora kakor du vill ha). Forma till bullar och låt jäsa ytterligare 20 minuter under bakduk.
7. Kavla ut till runda kakor, nagga dem och grädda högt upp i ugnen ca 5 minuter.