Testdag

Dagen började med iDXA, dvs kroppssammansättningsmätning. Jag var nyfiken på om och hur min kroppssammasättning har förändrats efter jag har förändrat träningen med mindre styrka och mer kondition. Jag har behållt samma vikt och känslan har varit att jag har gått ner i fettprocent men behållt samma muskelmassa. Det visade sig stämma. Skönt! Men har inte gått ner så lågt i fettprocent att det varit anledningen till att jag varit mer sjuk än vanligt i år. Och muskelmässigt ligger jag ganska lika i ben och armar men mer muskler i bålen. Kanske lite mindre muskler i underkroppen men mer muskler i överkroppen. Väldigt nöjd med resultatet i alla fall. Visar att jag har kunnat behålla den styrka jag byggt upp utan att underhålla den på gym. Bra att veta inför kommande säsonger då jag känner att det upplägg jag kört i år är något jag vill fortsätta med, så känns det nu i alla fall. Ska väl inte utvärdera förrän i vår, men en liten känsla har man ju redan!

Sen väntade en lång och inte alls rolig väntan på att 14.30 få gå in på rullbandet för årets maxtest. Känslan inför maxtestet förändrades inte sen igår och jag fick tagga till efter hand på rullbandet. Det började väldigt bra och de två första subnivåerna kändes lätta. Andra halvan av tredje nivån började jag känna av armarna, som alltid tar slut först. Fjärde och sista nivån var ganska jobbig. Fick erbjudande om att köra en femte nivå men det var jag inte sugen på. Lite återhämtning senare var det dags för maxtestet. Åka tills du ramlar av bandet. Ökning varje minut. Nu kom ångesten. Hur skulle jag orka? Fick gå länge innan jag fick ur sista syran ur armarna. Förstod inte hur jag skulle orka. Men jag taggade till och peppade mig själv. Första 2-3 minuterna gick bra, sen fick jag kriga. 10 sekunder kändes som en evighet. Men jag höll bra. Jag låg långt fram på bandet. Höjningarna gick bra. Sekunderna tickade snabbare. När den brutala höjningen efter 6 minuter kom, där lutningen ökar istället för hastigheten, en mycket värre ökning än de tidigare, då låg jag längst fram på bandet. Det kändes som en seger. Jag krigade. Men åkte längre ner. Försökte dra en spurt och komma fram. Kroppen svarade inte. Gled längre ner. För långt ner. Bandet stannade. Jag kollade på klockan. Rekord! Yes! Nöjd, glad och trött.

Resultaten visade att min maxkapacitet är ungefär lika stabil som den varit de senaste 4 åren men att min submaximala kapacitet är väldigt mycket bättre, dvs jag har mycket längre laktat på samma hastighet som tidigare. Ganska stor förändring jämfört med de senaste åren. Så det var ett bra test! Kul!

31 augusti

Idag firar mina älskade föräldrar deras 20:e bröllopsdag! Stort grattis på er dag, mami och papi. Jag är så tacksam för att jag har fått just er som föräldrar och skulle inte ha valt några andra ens om jag fått chansen. Ni är allt jag behöver och har behövt i mitt liv. Jag är så tacksam för allt ni har gett mig, från mina bröder till mitt gevär och allt där emellan. 
 
 
Min familj betyder allt för mig och jag uppskattar er mer och mer för varje år. Jag tänker på de fina dagar vi fick i juni när alla fem var hemma samtidigt. Det händer tyvärr inte så ofta nuförtiden men jag försöker njuta varje gång det sker. Jag älskar er så otroligt mycket, mamma, pappa, Erik och Daniel. Ni är bäst!
 
 
Jag har ett väldigt tydligt minne från min barndom och det är mamma och pappas bröllopsdag. Vi brukade alltid äta på Kinarestaurangen i Mora då. Pappa jobbade mycket i Stockholm under den här tiden men han ringde alltid och beställde efterrätt åt oss de gånger han inte kunde äta med oss på 31 augusti. Då beställde han friterad banan med glass.
 
Jag har varit sugen på att göra det här receptet väldigt länge och kom på att det kunde ju vara perfekt att göra på lördag förmiddag i Luleå och skicka med pappa hem som bröllopsgåva till mamma och pappa. Sagt och gjort. Inhandlade ingredienser och engångspajform i fredags och gjorde en bananpaj som skulle smaka som friterade bananer. Och det gjorde den! Fick ju lov att provsmaka (och försöka fotografera) en bit själv. Lyckades sådär med fotograferingen så överlät det sedan till min proffsstylist (mamma) som lyckades mycket bättre. 
 
31 augusti-friterade bananer a la A.Wikström. Till världens bästa föräldrar. Ha en underbar bröllopsdag och tack för allt. Hjärta. 

Klassiskt och precision

En lätt träningsdag idag. Imorse blev det drygt 1,5 timme klassiskt. Åkte korta Ås-rundan, en favorit här i stan och den var lika fin som vanligt. Kroppen var väl inte på topp men känner mig inte orolig inför imorgon. Då står maxtest på schemat och jag är laddad! Men bara lagom laddad. Inte sådär ångest som förra hösten och inte heller övertaggad och spänd. Utan bara sådär som jag alltid tidigare varit inför test på rullband: jag vet om att det ska göras och jag ska bara göra det. Lite fundersam över hur det kommer att gå, men varken orolig eller säker på resultatet. Jag tror ju att det kommer att gå bra, men svårt att veta. Har i alla fall inte funderat särskilt mycket på testet utan får tagga till imorgon. Kör inte förrän 14.30 så onödigt att börja tagga redan nu.

På eftermiddagen idag blev det bara ett skyttepass. Ett desto längre sådant. 60+60 på poängtavlor skulle genomföras och jag tog god tid på mig. Lång inskjutning. Lite snack. Lite väntan. Några serier. Skjuta bra. Fokuserat. Andas. Fylla på. Och så vidare i drygt en timme. 120 skott senare var det dags att åka hem och räkna. Sköt först 30+30 i precisionsfart och sedan 30+30 i tävlingsfart. Det gick lite upp och ner men många bra serier. Hade tyvärr 10 skott stå som var riktigt jobbiga och som inte gick särskilt bra på precisionen så tappade ca 10 poäng där. Viktiga poäng. Man har inte råd att tappa sådär. Landade på 289+225=514 vilket är godkänt. Det är det bästa jag skjutit i ligg utomhus så det var bra. Inte helt nöjd med ligg heller så kan bättre. Gäller bara att få till 30 skott på rad som är bra. Sällan man gör det. Men ståraden 82+66+77 talar sitt tydliga språk. Tappade 10 poäng på de jobbiga 10 skotten i mitten. Annars hade det varit rekord. Men det var inte den dagen idag, tyvärr. Det kommer fler dagar. Blir mycket grundskytte och precision de första veckorna nu efter SM. Vill så gärna slå mitt rekord (520) och jag är övertygad om att jag har det i mig. Har även ganska mycket tävlingsammo kvar som ju går lite bättre än annan ammo (sköt med den idag) vilket också bäddar för rekord. Lite vindstilla och bra fokus på det så ska det gå. Men det är mycket som ska stämma för att man ska lyckas. Hoppas på ett rekord snart i alla fall. På rytmen gick det helt okej och jag landade på 272+223=495 så med en totalpoäng på 1009 får jag vara hyfsat nöjd. Ligger kvar på snitt 502 vilket jag är väldigt nöjd med. Skjutit 30+30 24 gånger i år nu varav 15 gånger över 500. Förra året landade jag på 9 gånger över 500, väldigt nöjd med det då. Vet inte hur många gånger jag varit över 500 totalt, första gången var redan 2009 och har inte all statistik från gymnasietiden tyvärr. Men skulle kunna gissa att jag innan detta träningsår är slut kommer ha dubblerat mina resultat över 500. Skjuter man inte rekord en sån säsong är det ju huvudet det är fel på. Punkt.