Nytt försök

I juni hade vi hemmaläger där vi en dag skulle genomföra ett Vasalopp, alltså 90km. Men vi delade upp det på ett skatepass på fm och klassiskt på em. Då fick jag ihop 60km på fem timmar, alltså kom jag bara till Oxberg. Idag var det dags för ett nytt försök!

Kunde inte sova i morse så stack ut redan kvart över åtta och hann åka 40 minuter innan jag mötte upp Emma och Johanna för att visa dem runt cykelvägarna på Frösön. Vi skarvade runt Lugnvik och min klocka stannade på 3,10 och 42km. 

På eftermiddagen blev det klassiskt runt Ås. Blev exakt 2h men "bara" 26 kilometer och alltså tog jag mig nästan till Hökberg i dagens Vasalopp. 

Inte ofta man räknar kilometer, vi skidåkare är oftast vana att räkna timmar enbart, men det är lite roligt att se hur långt man kan ta sig. 

Det får en att fundera på riktiga utmaningar i antal mil, dagens tankar gick till ifall jag skulle cykla Mora-Torsby nästa sommar. Tåls att funderas på hur det ska genomföras i praktiken, vill ju helst inte ta all packning på ryggen och har man cyklat 16 mil en dag är man inte så sugen att cykla hem dagen efter... Drömmen är ju att någon gång cykla Östersund-Mora, men då vill jag nog ha någon som är stark som jag kan gå i rygg på, hehe. 

Supermix

Idag genomfördes ett av de roligaste passen nånsin! Vi började snacka ihop oss på lägret om ett gemensamt hårt pass idag. Uppslutningen blev tillslut 12 tjejer! Upplägget blev som den nya skidskyttegrenen "single mixed relay" som jag tror det slutliga namnet blev. Supermixstafett är ett annat ord jag hört. För att det är som en supersprint fast stafett. Idag var vi ju bara tjejer så mixstafett kanske är fel ord egentligen. Menmen... Banan var "bara" runt stadion, ett varv+skytte+ett varv, sen växling. Vi sköt varsin liggskjutning och varsin ståskjutning i varje stafett, med extraskott. Vi genomförde tillslut fyra stafetter, alltså åtta skjutningar och 16 varv runt vallen. Det tog ca 2-2,5 minut per sträcka. Jag bildade dreamteam med Lotten och körde första sträckan i alla stafetter. 
 
För min del så kändes det helt okej, inte superpigga ben men faktiskt ett superbra skytte! Verkade som skytteformen kom med en veckas försening...typiskt! Trots att vi "bara" körde 300 meter innan skjutning så hann pulsen gå upp riktigt högt och det var ansträngande att skjuta. Jag kunde inte vara så offensiv som jag önskar utan fick många gånger ta två andetag mellan skotten, dock två väldigt korta andetag. Men sköt nog ändå hyfsat fort och ja, framförallt väldigt stabilt. Även Lotten hade en bra dag och vi lyckades vinna alla fyra stafetterna, wop wop! Dock blev det lite protester efter sista stafetten då det var lite problem att förstå hur straffrundan egentligen var (vet inte om det var någon som åkte rätt straffrunda) men vi hade tydligen åkt en för kort straffrunda så vi skulle tydligen ha varit diskade. Alla är så otroligt tävlingsinriktade när det blir race såhär att det blir seriöst även fast det egentligen bara är på skoj. Det var roligt att det gick bra för vårt lag men det roligaste var själva tävlingsformen. Man-mot-man både i åkningen och i skyttet. Hög puls, hög belastning. Tuffa skjutningar. Riktigt roligt och riktigt bra träning!! 
 
Jag sköt 0+1 0+1 i första stafetten, 0+1 0+0 i andra stafetten, 0+0 0+0 i tredje stafetten (yey!) och 0+0 0+1 i sista stafetten. Mycket nöjd med mina 90%. 
 
Och efter detta pass när belastningen var lika hög som på förra helgens tävlingar men skjutresultatet var ett helt annat så blir jag ännu mer konfunderad över vad fan hände egentligen? Förhoppningsvis var det en engångsföreteelse. Jag kan ju uppenbarligen skjuta riktigt bra med hög belastning i pressade situationer. Dock körde vi utan nummerlapp idag men hur stor skillnad kan den lilla grejen göra egentligen?

Precisionsvecka

En helt underbar vilodag idag! Hade inget speciellt på att-göra-listan vilket var skönt då större delen av dagen har gått åt till att göra ingenting. Det är en av mina favoritsysslor faktiskt! 
 
Nej men... Har faktiskt packat ur väskorna, tvättat snart tre maskiner och handlat. 
 
Och så smygstartade jag min "precisionsvecka". Jag fick för mig att jag skulle börja (skytte-) grundträningsperioden med en vecka precision. Det kommer alltså bli nästa vecka eftesom vi haft läger denna vecka, men jag blev sugen att börja redan idag. Imorgon blir det korta intervaller, typ supermix-stuk tror jag, alltså komb. Sen blir det två skytte-vilodagar innan precisionsveckan börjar på tisdag. Har planerat precision tisdag, onsdag, torsdag och lördag nästa vecka. Får se om det blir något mer pass. Precision är riktigt bra grundträning så det passar bra att köra lite intensivt med precision såhär i början på höstträningsperioden. Om jag matar på med så mycket precision så borde jag dessutom ha en hyfsad chans att något pass slå rekord. Är extremt sugen på att slå mitt två år gamla rekord nu faktiskt. Det är lite för lågt, tycker jag. 
 
Idag började jag passet med en övning som jag fick nys om i måndags när vi hade lite individuellt skytte, plus att jag drömde en grej i natt som gjorde att jag tog övningen ett steg längre (älskar att jag drömmer om skidskytte osv). Övningen kommer nog från början från VSP och går ut på att skjuta stå vanligt, jägarställning, vanligt. Jägarställning är alltså när man inte får stöd från höften. Det gör att det blir väldigt vingligt och när man går tillbaka och skjuter vanligt så känns det helt plötsligt mycket lättare. Min version började med liggskytte, vanligt, utan rem, vanligt. Sköt 10 skott i varje position, blev alltså 30+30 skott i den övningen. Sköt faktiskt väldigt bra utan stöd, alltså utan rem i ligg (8 träff) och jägarställning i stå (8 träff). Vanligt så hade jag 1 bom i ligg och 1 bom i stå. Det var en rolig övning och man märkte verkligen att det blev mer stabilt efter några serier utan stöd. Roligt med lite nya övningar, denna övning kommer jag testa igen!
 
Efter det sköt jag precision 30+30, med ett ganska standard resultat, alltså, dåligt i ligg och bra i stå. Helt tvärt emot helgens tävlingar, som sagt, ingen jävla aning om vad som hände i stå där.