Igång med träning

Det är vecka 4 och jag har redan klarat av att ha två veckor med 0 minuter träning. 2023 börjar bra!!! 

Jag tror faktiskt inte att jag innan jag fick covid hade haft en enda vecka med 0 minuter träning sen jag hade körtelfeber 2010. Jag är inte säker, men jag tror att jag hade kanske 2-3 veckor under 2022 utan träning. Det är fruktansvärt jobbigt för mig. Jag har ännu inte klarat att slå mig fri från "träningsdagboken". Det är, för mig, ingen träningsdagbok längre. Jag har använt Polars funktioner sen jag fick min första Polar-klocka på min 16årsdag och under 12 år var det min primära träningsdagbok. När jag la av så började jag med Strava. Och mestadels så skriver jag om mina träningspass ungefär som jag skrev i träningsdagboken när jag var aktiv. Och jag kopierar kommentarerna mellan Polar Flow och Strava. Så sambon säger ju att jag skriver bättre träningsdagbok än mina aktiva… Men för mig är det inte träningsdagbok längre. 

Jag känner ju också att sen jag började med Strava så har jag mindre behov av att skriva blogg. Så det är nog bara en del av mig, att dokumentera vad jag gör om dagarna. Det är inte träningsdagbok, det är dagsdokumentation. Ja, jag tror att jag precis hittade på ett ord. Det kanske betyder träningsdagbok, vad vet jag. Eller nej, det är ju jag som kommit på ordet så det betyder INTE träningsdagbok. 

Jag synkroniserar min träning och laddar klockan på samma gång. Jag behöver inte ladda klockan varje dag längre. Det behövde jag när jag var aktiv. Och hade en klocka med sämre batteritid. Det blev en rutin. Att ladda klockan, synkronisera träningspassen med Polar Flow och uppdatera träningsdagboken. När jag la av blev rutinen: ladda och synkronisera klocka och uppdatera Strava. Och sen jag började jobba som tränare så avslutas min kvällsrutin med att jag läser träningsdagböckerna till mina aktiva. Jag slutade aldrig med rutinen, den ändrades. Från min egen träningsdagbok till mina aktivas träningsdagböcker. 

Den rutinen har fått mig att hålla koll på min träning. Ibland kanske osunt mycket. Jag ska inte gå närmare in på det idag. 

Nu har jag helt glömt bort vad jag skulle blogga om idag. Det blev långt om något annat. Jo, just det. 

Jag tänkte spekulera i något som jag tänkte på under min 26 minuter långa jogg idag: vilken form jag kan komma tillbaka i. 

Jag tänkte inte så länge, mina tankar är ofta osammanhängande. Därför mår jag så bra av att skriva ner mina tankar, för då kommer jag alltid fram till något. 

Jag hann i alla fall komma fram till att jag ju faktiskt lyckades komma tillbaka från C till en form jag var nöjd med. Det tog sisådär ett halvår, men ja. Jag var i en form jag var nöjd med när jag blev sjuk före Lidingö i slutet på september. 

Men sen. 

Sen blev jag frisk och hann träna ungefär en vecka innan jag blev sjuk igen. Så var jag frisk ungefär tre veckor innan jag blev sjuk igen. Tränade en vecka, blev sjuk igen. Frisk ungefär tre veckor (igen), sjuk igen. Tränade fyra dagar, sjuk igen. 

Det är min träningsbakgrund de senaste fyra månaderna. 6 gånger sjuk. Eller förkyld. Oavsett… 

Först och främst så behöver jag hålla mig frisk. Annars finns det ingen chans att jag kommer tillbaka i en form jag är nöjd med. Men om jag håller mig frisk så tror jag att det finns väldigt stora chanser att jag gör just det. För märk min formulering: en form jag är nöjd med. Jag har accepterat att jag inte kan behålla den form jag hade. Jag behöll en relativ bra form i nästan två år efter jag la av. Det måste jag vara väldigt nöjd med. Jag kommer nog aldrig vara i närheten av den form jag en gång var i. (Men man ska aldrig säga aldrig.) Och det är jag tillfreds med. Men jag vill verkligen inte vara i den form jag är i nu. 

Jag ska ju försöka göra klassikern 2023. Jag börjar få lite panik för 90km om drygt en månad. Så jag hoppas innerligt att jag har en grundform som inte försvunnit helt sen jag senast tränade kontinuerligt i september. Håller jag mig frisk i en månad nu så ska jag klara 90km. Sen har jag en månad på mig att hitta någon form av skidskytt någonstans i mig när jag ska köra veteran-NM. Sen måste jag börja cykla. För att vara redo för Vättern. Jag ska inte stressa upp mig om jag skulle dra på mig ännu en förkylning för jag vet som sagt inte hur kroppen kommer svara när jag får träna kontinuerligt. Men jag behöver inte fler sjukdomar just nu, det är ju liksom inte direkt positivt för formen… 

Summa summarum: jag vill komma i form igen!!