Valet 2018

Det föll en sten från mitt bröst när jag i mitt planerade av en liten valvaka imorgon läste att "sena poströster" kommer att räknas, jag vet inte exakt när, men sent nog för att min "sena poströst" borde hinna fram tills dess i alla fall. 

Herregud, vad svårt det var att rösta i år! Tidigare har jag röstat i min vallokal, på valdagen. Men nu är jag registrerad som utflyttad från Sverige och fick då ett utlandsröstkort. Trondheim har ett svenskt konsulat så jag tänkte rösta där. Sen hängde jag ju ett tag i Östersund så då tänkte jag rösta där. Men det gick inte med ett utlandsröstkort. Beställde ett nytt röstkort som skulle komma på mejl. Det tog 30 timmar och då hade jag hunnit tillbaka till Trondheim. Tillbaka till plan A. Gjorde bort mig lite och kollade inte konsulatets öppettider den dagen jag hade tid att åka ner. Ringde kvart i fyra, de hade öppet till fyra. Gasade ner på byn, sprang från en ledig parkering 700m från destinationen. Stod länge och letade efter rätt adress, det måste väl finnas en skylt? Ringde igen och kom till telefonsvararen till advokatfirma Tapper. Första tanken: vad i helvete? Andra tanken: jag har sett namnet Taaper här i närheten. Hittar skylten med namnet Tapper. Rusar upp för typ sex trappor. Ser skylten "svenskt konsulat". (Borde jag ha vetat vad ett konsulat är? Dvs, skillnaden mellan ambassad och konsulat?) Ryckte i dörren. Låst. Knackade på. Inget händer. Knackar som fan (och svär kanske lite.) Dörren öppnas. Jag säger att jag vill rösta i svenska valet. Nej, hon som har hand om det har gått för dagen. Jag känner tårarna komma. Han beklagar och stänger dörren. Jag skriker allt jag kan, alla svärord jag kan. (Stress och hunger är för mig en farlig kombination.) Kollar på klockan. 16.09. Seriöst? Jag ringde och sa att jag var på väg och hon kunde inte vänta fem minuter? 

Jag var dit igen i måndags. Då hade dem stängt röstningen för att hinna skicka iväg rösterna i tid. Ännu fler svordomar, dock bara i mitt huvud den här gången. Hon uppmanade mig att brevrösta. Jag konstaterade att jag betalat 56kr i bompeng för absolut ingenting. Kul liv. 

Så skulle jag alltså brevrösta. För att brevrösta behövs två vittnen. När i helvete skulle jag få tag på två vittnen? Hur lång tid tar det att skicka ett brev till Sverige? 3-7 arbetsdagar enligt Google. Jag köpte frimärken och tog med mig sakerna till Lillehammer. Hann glömma bort det där några gånger. Panikartat använde jag vår längre paus i onsdags till att få mina nyvunna vänner att vittna och att gasa ner till Kiwi. När jag skulle lägga ner mellankuvertet insåg jag att jag skulle ha haft mitt röstkort där i också. Men blir fan inte klok på alla ord. Valsedel, röstkort, valkuvert, ytterkuvert, omslagskuvert... Måste verkligen tänka efter för att skilja dem åt. Det gjorde jag tydligen inte när jag packade. Men skrev personnummer på ytterkuvertet eller omslagskuvertet, vilket det nu var som låg i mitten. Så borde gå bra utan röstkort. Tog en stund innan jag lyckades vända mellankuvetet rätt också så adressen syntes i fönstret. 15.58 postade jag min röst. Brevlådorna börjar väl tömmas kl 16... 

För mig är det extremt viktigt att rösta, annars hade jag aldrig gjort mig så mycket besvär. Jag är fortfarande orolig för att rösten ska komma bort eller inte hinna fram i tid, men 7 arbetsdagar borde räcka tills den officiella rösträkningen äger rum. Evigt tacksam för det. Jag klarade det! Till slut!

Det är inte bara själva röstningen som varit svår i år. Jag upplever också att det blir svårare och svårare att välja. Jag har läst på lite mer än vanligt i år och hittar liksom inget parti som tycker som jag i alla frågor. Det blir väl så när man har extremt tydliga åsikter. Så jag har inte gått på sakfrågor när det gäller valet 2018. Jag har gått på ideologi. 

Kommentera här: